wtorek, 3 lutego 2015

Pieczony ziemniak ze szpinakiem



Składniki:
  • ziemniak (1 duży)
  • szpinak mrożony (25 dag)
  • czosnek (2 ząbki)
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do posmarowania brytfanki

Czas przygotowania: 40 min
Liczba porcji: 1


Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy na patelni z odrobiną wody. Kiedy szpinak będzie rozmrożony dodajemy rozdrobniony czosnek, przyprawiamy pieprzem i solą. Dusimy jeszcze przez chwilę. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy odrobinę wody.
Ziemniaka dokładnie myjemy. Nie obieramy. Przekrawamy wzdłuż na dwie części. Wydrążamy środek tak, żeby powstały łódeczki. 
Napełniamy łódeczki szpinakiem i układamy w posmarowanej tłuszczem brytfance. pieczemy aż ziemniak będzie miękki.
Jako dodatek do dania zastosowałam smażone pieczarki.

1 komentarz: