Składniki:
- ziemniak (1 duży)
- szpinak mrożony (25 dag)
- czosnek (2 ząbki)
- woda
- sól
- pieprz
- tłuszcz do posmarowania brytfanki
Czas przygotowania: 40 min
Liczba porcji: 1
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy na patelni z odrobiną wody. Kiedy szpinak będzie rozmrożony dodajemy rozdrobniony czosnek, przyprawiamy pieprzem i solą. Dusimy jeszcze przez chwilę. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy odrobinę wody.
Ziemniaka dokładnie myjemy. Nie obieramy. Przekrawamy wzdłuż na dwie części. Wydrążamy środek tak, żeby powstały łódeczki.
Napełniamy łódeczki szpinakiem i układamy w posmarowanej tłuszczem brytfance. pieczemy aż ziemniak będzie miękki.
Jako dodatek do dania zastosowałam smażone pieczarki.
niby prosto, a jednak niebanalnie :)
OdpowiedzUsuń