poniedziałek, 9 lutego 2015

Papryki faszerowane z ryżem



Składniki:
  • papryka czerwona (6 szt.)
  • słodka podłużna czerwona papryka ( 2 szt.)
  • pieczarki (25 dag)
  • por (1 szt.)
  • ryż (30 dag)
  • woda
  • olej (do smażenia)
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z 1/2 cytryny
  • papryka ostra

Czas przygotowania: 50 min
Liczba porcji: 3


Przygotowanie:

Kroimy i smażymy pora. W trakcie smażenia dorzucamy pokrojone pieczarki. Kroimy podłużną paprykę. Dodajemy do pora i pieczarek. Wszystko razem smażymy. Przyprawiamy solą.
Gotujemy ryż. 
Kiedy ryż będzie ugotowany dorzucamy do niego składniki z patelni. Wszystko mieszamy i przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Dodajemy łyżeczką cukru i sok z cytryny.
Od papryk odkrawamy górną część, tak żeby powstała przykrywka. Usuwamy gniazda. 
Papryki napełniamy farszem. Przykrywamy. Układamy w brytfance. Pieczemy przez ok 20 min w 200 st.

1 komentarz:

  1. Brzmi super smacznie! dzis bede probowac!! pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń