niedziela, 22 lutego 2015

Hummus w trzech kolorach



Składniki:
  • cieciorka (1 puszka)
  • sezam (3 łyżki)
  • czosnek (1 ząbek)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • sok z cytryny (2 łyżki)
  • woda (2 łyżki)
  • świeża natka z pietruszki (kilka gałązek)
  • papryczka pepperoni (1/2 szt.)

Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 1


Przygotowanie:

Sezam prażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu aż lekko się zarumieni. 
Cieciorkę odcedzamy. Dodajemy sezam. Wyciskamy czosnek. Wlewamy po 2 łyżki oliwy, wody i soku z cytryny. Wszystko blendujemy aż powstanie jednolita masa. 
Hummus dzielimy na 3 równe części. 
Pierwszą zostawiamy bez dodatków.
Do drugiej dodajemy natkę pietruszki i blendujemy do powstania zielonej masy.
Trzecią blendujemy z kawałkami papryczki pepperoni. W ten sposób powstanie czerwona wersja hummusu.


Wszystkie wersje hummusu układamy w jednej miseczce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz