Składniki:
- cieciorka (1 puszka)
- sezam (3 łyżki)
- czosnek (1 ząbek)
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- sok z cytryny (2 łyżki)
- woda (2 łyżki)
- świeża natka z pietruszki (kilka gałązek)
- papryczka pepperoni (1/2 szt.)
Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 1
Przygotowanie:
Sezam prażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu aż lekko się zarumieni.
Cieciorkę odcedzamy. Dodajemy sezam. Wyciskamy czosnek. Wlewamy po 2 łyżki oliwy, wody i soku z cytryny. Wszystko blendujemy aż powstanie jednolita masa.
Hummus dzielimy na 3 równe części.
Pierwszą zostawiamy bez dodatków.
Do drugiej dodajemy natkę pietruszki i blendujemy do powstania zielonej masy.
Trzecią blendujemy z kawałkami papryczki pepperoni. W ten sposób powstanie czerwona wersja hummusu.
Wszystkie wersje hummusu układamy w jednej miseczce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz