Składniki:
- bulgur (1 szklanka)
- pieczarki (10 dag)
- cebula dymka (1 szt.)
- suszone pomidory w zalewie (2 dag)
- mleko sojowe (1 szklanka)
- mąka żytnia pełnoziarnista (1 łyżka)
- oliwa z oliwek
- woda
- sól
- pieprz
- bazylia
Czas przygotowania: 25 min
Liczba porcji: 2
Przygotowanie:
Bulgur zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy aż wsiąknie całą wodę.
Kroimy zieloną część cebuli i smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki i cebula będą gotowe dorzucamy pokrojone suszone pomidory i smażymy wszystko jeszcze przez chwilę.
Do rondelka wlewamy 3/4 szklanki mleka. Podgrzewamy. 1/4 szklanki mleka mieszamy z mąką, tak żeby nie było grudek i dodajemy do rondelka, kiedy znajdujące się tam mleko będzie parować. Mieszamy intensywnie aż powstanie gęsty sos. Wtedy dosypujemy sól i bazylię.
Na talerz wykładamy bulgur. Polewamy sosem bazyliowym. Na wierzchu dajemy pieczarki z pomidorami i cebulą.
Ten sos wygląda bardzo smakowicie ;) Bardzo lubię połączenie suszonych pomidorów z pieczarkami, bulgur także, więc takie danie na obiad to dla mnie danie idealne ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba. To bardzo proste danie. Jak chyba wszystkie a tym blogu. Pozdrawiam :)
UsuńSzybko i smacznie. Polecam !
OdpowiedzUsuń